Sertifikaların Etkili Bir CV'ye Yararları

Sertifikaların Etkili Bir CV'ye Yararları

Yüzlerce özgeçmişe göz atarken işverenlerin ne aradığını hiç merak ettiniz mi? Doğru tahmin ettiniz. Sertifikalar!

Kariyer geçmişiniz ve becerileriniz, çalışma geçmişinizi ve belirli bir rolü yerine getirme konusundaki yeteneğinizi gösterirken; sertifikalar potansiyel bir işverene eğitimli olduğunuzu ve alanınız hakkında sürekli olarak daha fazla şey öğrenmeye kendinizi adadığınızı gösterir.

Sertifikalar her yaşta, kariyer ve eğitim düzeyinde değerlidir.

Neden Özgeçmişinizde Sertifikaları Listelemelisiniz?

Sertifikalar, iş arayan bir kişiye güven ve güvenilirlik verebilmeleri açısından yardımcı olur, alanınıza olan bağlılığınızı gösterir. Başvurduğunuz işlerin insan kaynakları birimleri; sürekli öğrenen biri olduğunuzu, alanınızdaki en iyi trendler konusunda kendinizi eğitmeye ve mümkün olan en modern yaklaşımları sunmaya devam ettiğinizi görebilir.

Ayrıca kariyer uzmanları; sertifikaların, bilginin güç olduğunu vurguladığını söylüyor. Uzmanlar, bir sertifika almak için zaman ayırdıysanız ve parayı harcadıysanız; iş başvurusu sırasında CV’nizde bunu listelemelisiniz diyor.

CV Hazırlarken Sertifikalar Nereye Konur?

Özgeçmişinizi hazırlarken; sertifikalarınızı eğitim bölümünüzle birleştirebilirsiniz. Örneğin, kendi bölümüne bir sertifika eklemek, iki sayfalık bir özgeçmişi üç sayfaya itiyorsa; bu sertifikayı eğitiminize dahil etmek mantıklı olacaktır. Başlık olarak “Eğitim ve Sertifikalar” bölümünü kullanabilirsiniz.

Alan kısıtlıysa, dahil edilen sertifikalar başvurduğunuz pozisyona ve kariyerinizi ilerletmek istediğiniz yöne yönelik olmalıdır.

Kariyerinizde ilerliyorsanız veya sektörleri değiştiriyorsanız ve yer sıkıntısı çekiyorsanız, gelecekteki konumunuz için en uygun sertifikaları seçmelisiniz. Özgeçmişin amacı hakkınızda genel bir fikir vermektir. Endişelenmeyin, insanlar sizin hakkınızda daha fazla ayrıntı almak için LinkedIn profilinize bakabilir.

Özgeçmişe Sertifika Eklemenin Yararları

Özgeçmişiniz geçmiş yaşamınızın aynasıdır. İşverene, becerileriniz ve yeterlilikleriniz hakkında doğrulanabilir kanıtlar sağlar. Bu nedenle, sahip olabileceğiniz herhangi bir profesyonel sertifikayı ekleyerek değil, aynı zamanda bunları nerede listeleyeceğinizi de bilerek onu öne çıkarmak önemlidir. İşte özgeçmişinize profesyonel sertifikalar eklemenin beş avantajı:

1. Size Rekabette Avantaj Sağlar

Özgeçmişiniz şiddetli bir rekabetle karşı karşıya kalacak. Sektöre, şirkete ve role göre değişiklik gösterse de tipik bir kurumsal iş açılışı ortalama 250 özgeçmiş alır. Peki rekabette nasıl öne çıkabilirsiniz? Tabii ki CV’nize sertifikalar ekleyerek!

Özgeçmişinizde güvenilir ve saygın profesyonel sertifikalara sahip olmak sizi rakipleriniz arasında öne geçirecektir.

2. Belirli Bir Yetkinlik Grubunu Gösterir

Belirli bir alanda yetkinliğe sahip olduğunuzu kanıtlamanın, özgeçmişinize ilgili sertifikayı eklemekten daha iyi bir yolu yoktur.

Bu gibi durumlarda yöneticiler, daha yüksek akademik kimlik bilgilerine sahip olabilecek ancak profesyonel sertifikası olmayan başka bir adaya göre size öncelik verebilir.

3. İyi Bir İzlenim Bırakır

Profesyonel bir kursa devam etmek size sadece yeni beceriler kazandırmaz; görüşmecinin gözünde harika bir ilk izlenim yaratır. Özgeçmişinize özellikle zorlu kurslar eklemek; kişisel motivasyonu, disiplini, bilgi açlığını ve öğrenmeye istekliliği gösterir. İşverenler için tüm önemli özelliklerdir.

Bir adayın karakterini yalnızca bir referans perspektifinden ölçmek zor olsa da işverenlere adayın yetenekleri ve bağlılığı hakkında bir fikir verir. Örneğin zorlu bir profesyonel sınavı tamamlayıp geçmek, işi halletmek için ekstra yol kat etmeye istekli olduğunuzu gösterir.

4. Mülakatınızın Kalitesini Artırır

Görüşmeciler, şirkete getirebileceğiniz değeri belirlemek için özgeçmişinizi kullanacaklar, bu nedenle her küçük ayrıntıyı vurgulayarak parlamasını sağlayın. Örneğin, görüşmeciler her gün özgeçmişlerine önemli sertifikalar ekleyen adayları görmez. Bir lisans derecesinin yanı sıra böyle bir sertifikaya sahip olmak, alana ne kadar bağlı olduğunuzu gösterecektir.

İlgili bir profesyonel kurs eklemek, sizi mülakata hazırlamaya yardımcı olurken, mülakatın nasıl görüneceğine dair size fikir verir. Aşağıdaki gibi sorular sorulmasını bekleyebilirsiniz:

· Bu profesyonel kalifikasyonu sürdürmeye sizi ne motive etti?

· Bu kurstan ne tür bilgiler edindiniz?

· Kursa kaydolmadan önce yapamadığınız neleri şimdi yapabilirsiniz?

Buna paralel olarak, profesyonel bir sertifikaya sahip olmak görüşmenin yönünü belirleyebilir. Ve bu soruları açık bir şekilde yanıtlamak, şüphesiz işi güvence altına alacaktır.

5. Özgeçmişinizin Düzenini İyileştirir

Profesyonel sertifikalar için bir bölüm eklemek, özgeçmişinizin düzenini değiştirerek daha parlak bir görünüm kazandırır. Yalnızca geçmiş pozisyonların bir listesi değil, aynı zamanda sertifika, beceriler ve övgüler için farklı bölümler içeren bir özgeçmiş, işverenin sizin hakkınızda daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayarak sizi işe alım sürecinin bir sonraki aşamasına iter.



Yorumlar

Blog Yazısına Yorum Yapmanız İçin Giriş Yapmalısınız!